Bugün 23 Nisan 2016,

                Bundan 83 yıl önce zamanın Milli Eğitim Bakanı olan Reşit Galip Bey’ in kaleme aldığı “Öğrenci Andı” bir genelge ile ilk ve ortaokullarda öğrenciler tarafından okunmaya başlanmıştır.

            Afet İnan “Atatürk Hakkında Hatıralar ve Belgeler” adlı eserinde Andımızın ortaya çıkışını şöyle anlatmıştı.

            "1933 yılının 23 Nisan Çocuk Bayramı idi. O, heyecanla Çankaya Köşkü’ne geldiği vakit, Atatürk’ün yanında bana bir kâğıt uzattı ve şunları anlatmaya başladı. “Sabahleyin ilk bayramlaşmayı kızlarımla yaptım. Onlara bir şeyler söylemek istediğim vakit, bir ant meydana çıktı. İşte Cumhuriyetimizin 23 Nisan çocuklarına armağanı’ dedi. Kâğıtta şöyle yazıyordu:

"Türküm, doğruyum, çalışkanım,

İlkem; küçüklerimi korumak, büyüklerimi saymak, yurdumu, milletimi özümden çok sevmektir.

Ülküm; yükselmek, ileri gitmektir.

Ey Büyük Atatürk! Açtığın yolda, gösterdiğin hedefe durmadan yürüyeceğime ant içerim.

Varlığım Türk varlığına armağan olsun.

Ne mutlu Türk’üm diyene!"

            Bu sözler, Türk çocukları tarafından o yıllardan beri tekrarlanmaktadır. Vatansever Dr. Reşit Galip, evvela bir baba olarak bu hisleri duymuş; sonra da Milli Eğitim Bakanı olarak okul çocuklarına bu andı içirmişti.”

            Ancak Andımız maalesef adına “Demokratikleşme Paketi” denilen bir torba yasa grubu içerisine sokularak bundan 3 yıl önce 8 Ekim 2013 tarihinde İlkokullarda Andımızın artık okutulmaması yönündeki karar İlköğretim Kurumları Yönetmeliği’nde yapılan değişikliğin Resmi Gazete’ de yayımlanmasıyla resmileşti.

            Bahaneye bak kaldırılma nedeni aslen ırkçılığı körüklemesiymiş

            Oysa; “Türk” kelimesi bir ırkın değil, Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde yaşayan; dili, ırkı, rengi, cinsiyeti, siyasi düşüncesi, felsefi inancı, dini, mezhebi ne olursa olsun, tüm vatandaşların bir araya gelerek oluşturdukları ve herkesi kucaklayan milletin ortak adı olmaktadır. Anayasamızın 10. maddesinde, herkesin dil, ırk, renk, cinsiyet, siyasi düşünce, felsefi inanç, din, mezhep ve benzeri sebeplerle ayrım gözetilmeksizin kanun önünde eşit olduğu anımsatılan kararda, Anayasa'nın 66. maddesinde ise “Türk Devletine vatandaşlık bağı ile bağlı olan herkes Türk’tür” ibaresi yer almaktadır.

             Bugün 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı… Ve TBMM’ nin açılışının 96. Yılı… Kutlu olsun…  ATATÜRK’ ün siz çocuklara armağan ettiği DÜNYA da tek çocuk bayramıdır. ATATÜRK’ ün çocukları olarak, kaybedilmeye, unutturulmaya çalışılan değerlerimize inadına sahip çıkalım ve Atatürk’ e hep ŞÜKRAN duyalım.

            Saygılarımla…        

            

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.