Balkan Rumeli Türkleri Konfederasyonu Genel Başkan Yardımcısı İzzet Altuntaş’ın davetlisi olarak bir dizi ziyaret için Havza Belediye Başkanı Murat İkiz, Bafra Belediye Başkanı Zihni Şahin, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Akan, Mali Müşavir Zekeriya Yazıcı, Makedonya ve Kosova’ya gittiler.
Heyet Balkan Türklerinin yoğun olarak yaşadığı bölgelerde Balkan Türkleri Derneklerini ve bazı üniversiteleri ziyaret ederek bazı programlara katıldılar.
Düzenlenen program kapsamında Havza Belediyesi ile Atatürk’ün Babası Ali Rıza Efendinin Dedesi Ahmet Efendinin köyü olan Kocacık’ın bağlı olduğu Merkez Jupa Belediyesi ile imzalanan protokol ile kardeş belediye oldu.
İmza töreninde konuşan Merkez Jupa Belediyesi Başkanı Ariyan İbraim Merkez Jupa Belediyesine 23 yerleşim bölgesinin bağlı olduğunu ve nüfusun yüzde 81’nin Türk olduğunu belirterek; “ Bulunduğumuz Bölge Osmanlı döneminde stratejik bir öneme sahipti. Şuan 20 bin nüfusumuz ve bunların 10 bin Merkez Jupa’da yaşamakta. Türkiye Cumhuriyet’inin Kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün Babası Ali Rıza Efendinin Dedesi Ahmet Efendinin köyü olan Kocacık’ta bize bağlı. Mustafa Kemal Atatürk’ün Havza için önemi biliyoruz. Havza Belediyesi ile kardeş belediye olmak bizi mutlu etti.” Dedi.
Balkan Rumeli Türkleri Konfederasyonu Genel Başkan Yardımcısı İzzet Altuntaş ise her iki belediyenin kardeşliklerini resmileştirmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
Havza Belediye Başkanı Murat İkiz ise yapmış olduğu konuşmada Havza Belediyesi ve Merkez Jupa Belediyesi ile kardeşlik ilişkilerini geliştirmek için çalışmaların devam edeceğini belirterek; “ Osmanlı’da günümüze kardeşlerimizin yaşadığı bu topraklar ile kardeşlik ilişkilerimizi resmi boyuta taşımak bizleri mutlu etti. Bilindiği üzer Atatürk’ün doğduğu şehir Havza ile Atatürk’ün Dedelerinin memleketinin kardeş belediye olması da bizim açımızdan oldukça önemli. Bu kardeşliğimizi imzaladığımız protokol ile güçlendirdik. Her iki ülke ve belediye için hayırlı uğurlu olsun.” Dedi.