Merhabalar sevgili dostlar,
Havza ve Havzalıların milli mücadeledeki  yeri ve önemi asla tartışılmaz.Ulu Önder Mustafa Kemal ATATÜRK’ün Havza’da yapmış olduğu çalışmalar Milli Mücadelenin,Kurtuluş savaşının temellerini oluşturmuştur.
O yılları Hem Havzalılar açısından,Hem Mustafa Kemal açısından,hem o yıllardaki Osmanlı İmparatorluğu açısından ve en önemlisi Türk Milleti açısından değerlendirmek lazım.
Buradan sizlere tarih dersi vermeye niyetli değilim,zira konumuz bu tarihi değiştirmeye kalkanlarla ilgili.Ama Havza ve Havzalıların milli mücadeleki yeri ve önemi asla unutulmamalıdır.Zira Ulu Önder Mustafa Kemal ATATÜRK ilk CUMHURBAŞKANLIĞI FORSUNU HAVZA VE HAVZALILARA hediye etmiştir.
 Ben sadece ve sadece  bizzat Ulu Önder Mustafa Kemal ATATÜRK’ÜN kendi ifadeleri ile Havza ve Havzalıların önemini ortaya koymak istiyorum.
‘’ Sizinle en önemli, en yeisli günlerde tanıştım. Aranızda günlerce kaldım. Bana mazinin hatırasını tekrarlatan şu daire içinde kıymet kar mesai ve muavenetinizden (yardımlarınızdan) pek müstefit oldum (faydalandım). Eğer havzalıların o samimi ve metin hüsnü kabulleri olması ve eğer Havzanın nafi (faydalı) Şifalı kaplıcaları ahval-i sıhhiyem üzerinde müspet bir tesir bırakmasaydı,emin olununki inkılap için çalışmayacaktım. Bundan dolayıdır ki Havza ve havzalılara çok şey borçluyum. Kalbi rabıtam ebediyen saklayacak ve sizi hiç unutmayacağım. İlk cüreti, ilk cesareti gösteren sizlersiniz inkılap ve Cumhuriyet tarihinde kahraman Havzanın ve Havzalıların büyük bir yeri vardır."
Şimdi burada Tüm Tarihçilerimizin ve bizlerin dikkat etmesi ve incelemesi gereken cımbızla çıkartılacak sözleri tekrarlayalım :
‘’ Eğer havzalıların o samimi ve metin hüsnü kabulleri olması ve eğer Havzanın nafi (faydalı) Şifalı kaplıcaları ahval-i sıhhiyem üzerinde müspet bir tesir bırakmasaydı,emin olununki inkılap için çalışmayacaktım.’’
 Bu sözleri açık ve net olarak Eğer ben Havza’da o ilk kıvılcımı görmeseydim,Milli Mücadele azmini ve ruhunu görmeseydim beklide geldiğim gibi Bandırma Vapuruna binip İstanbul’a geri dönecektim diye algılamamız gerekiyor.
Tüm bu çalışmaları nerede gerçekleştirmiş Mustafa Kemal ATATÜRK Tek kelime ile cevabınız HAVZA değimli.Peki Havzanın neresinde O dönemin Mesudiye Otelinde yani Mustafa Kemal Paşanın Havza Karargahında.Bugünlerdeki adı ise SAMSUN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ ATATÜRK EVİ..
Büyükşehir yasası çıkmadan önceki adı nedir ?
Havza ATATÜRK Evi.
Mustafa Kemal Paşanın Havza Karargahı.
Peki o Tarihlerde Havza Hangi ilimize bağlı ?
Amasya’mı Samsun’mu ?
Tek Kelime ile AMASYA ….
Şimdi orada asılan tabelanın mantığı ile söylüyorum.Milli Mücadelenin İLK’leri Samsunda mı başlamıştır AMASYA’DAMI ? Bunu il bazında düşünürsek.Ama ne hikmetse HAVZA’yı ne Amasya Nede Samsun gözüne kestiriyor.HAVZA VE HAVZALILARI YOK SAYIYORLAR.
19  Mayısta SAMSUN’UN 18 Haziranda AMASYA’NIN  almış oldukları paye yetmiyormu ? Öyle ya Havza Gerçeği ortaya çıkarsa Samsun ve Amasya’da Milli Mücadelede yapılanlar Havza’dakilerin gölgesinde kalacaktır.
İlk genelge İlk Tamim Milli Mücadelede sizce AMASYA GENELGESİMİ ? Bilmeyenler Amasya diyeceklerdir.Oysa İlk Genelge İlk Tamim HAVZA TAMİMİ’DİR.
Havza ATATÜRK EVİ Tekkeköyde bulunan ÇAKMA  ATATÜRK EVİNE benzemez.Burada ATATÜRK’ÜN ruhu vardır,Burada Milli Mücadelenin Ruhu vardır,Burada Havzalıların ruhu vardır.Burada mücadele vardır,burada uykusuzluk burada çile burada bir milletin kurtuluş ümidi vardır.Dolayısı ile hiç Kimse HAVZA ve HAVZALILARI YOK SAYAMAZ..
Samsun Büyükşehir statüsüne girince HAVZA ATATÜRK EVİ’DE  Büyükşehirin uhdesine katılmış oldu.Ve ilk yapılan iş Tabelasını değiştirmek oldu.Bu sabah özellikle bir daha baktım tabelaya,tabela aynen şöyle:
‘’Samsun Büyükşehir Belediyesi  ATATÜRK EVİ’’
Bilerek veya bilmeyerek isteyerek veya istemeyerek ard niyetli veya değil burada Koskoca HAVZA’YI atlamışlar.Tarihten Silmişler.Havzalıları yok saymışlar.Mademki Havza’da büyükşehire dahil o zaman tabelayı :
‘’Samsun Büyükşehir Belediyesi HAVZA ATATÜRK EVİ’’ şeklinde veya
‘’Samsun Büyükşehir Belediyesi Mustafa Kemal Paşa HAVZA Karargahı’’
Olarak yazdırmış olsalardı diyecek bir sözümüz olmazdı.Bundan 4/5 ay önce bu konu sosyal medyada gündeme gelmiş ama ne yazık ki ne Samsundaki Nede Havza’daki ilgili ve yetkililer bu tabelanın değişmesi noktasında bir şeyler yapmamışlardır.
Hayatta bir çok şeyi inkar edebilirsiniz,kabul etmeyebilirsiniz ama tarihi gerçekleri ve atalarınızın,dedelerinizin,babalarınızın doğup büyüdüğü yaşadığı şehri inkar edemezsiniz.Tüm Havzalıların Havza’nın birlik,beraberlik ve bekasında,Havza ve Havzalıları ilgilendiren her konuda müşterek adım atarak Havza ve Havzalılık bilinç ve şuuruna ulaşmış olduklarını göstermeleri gerekmektedir.Bizim için yaşanacak ikinci bir Havza yok.
Havza ve Havzalılar adına,Milli Mücadelenin Kahramanları Dedelerimiz Babalarımız adına Oradaki Tabelaya HAVZA ‘nın adının yazılmasını istiyorum.
Sevgi ve Saygılarımla.
ALLAH (C.C) EMANET OLUNUZ…
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.