Başlık Parası Uygulaması Hala Devam Ediyor

Samsun’da özellikle Canik, Vezirköprü, Havza, Ladik, Yakakent, Alaçam, Salıpazarı, Terme ve Ayvacık’ta başlık parası uygulamasının devam ettiği belirtildi.

Başlık Parası Uygulaması Hala Devam Ediyor

Samsun’da özellikle Canik, Vezirköprü, Havza, Ladik, Yakakent, Alaçam, Salıpazarı, Terme ve Ayvacık’ta başlık parası uygulamasının devam ettiği belirtildi.

28 Nisan 2016 Perşembe 16:44
Başlık Parası Uygulaması Hala Devam Ediyor

Samsun Yerel Eşitlik Eylem Planı 2012-2018 Ara Değerlendirme Raporu açıklandı. Buna göre Samsun’da ‘başlık parası’ uygulaması yüzde 23.9 gibi bir oranla halen devam ediyor. Samsun’da ‘çocuk gelinler’ sorunu da bir türlü çözülemiyor

 Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı’nın raportörlüğünü yaptığı Samsun Yerel Eşitlik Eylem Planı 2012-2018 Ara Değerlendirme Raporu açıklandı. Raporda, kentte kız çocukların evlendirilmesi sırasında alınan ‘başlık parası’ uygulamasının yüzde 23.9 gibi bir oranla halen devam ettiği vurgulandı. Rapora göre Samsun’da ‘çocuk gelinler’ sorunun yanı sıra çocuk istismarı konusunda da mutlaka çalışmalar yapılması gerekiyor.

BULGULAR DİKKAT ÇEKİCİ

Samsun’da Kadın Dostu Kentler Projesi kapsamında başlatılan Samsun Yerel Eşitlik Eylem Planı 2012-2018 Ara Değerlendirme Raporu açıklandı. Samsun’daki kadın ve kız çocuklarının sosyal yaşamını güçlendirerek, yaşadıkları olumsuzluklara karşı mücadele etmesini, çalışma hayatına katılımını artıracak mekanizmaların oluşturulması için hazırlanan ve 2012 yılında uygulamaya konulan planın ara raporunda elde edilen bulgular, Samsun’un kadın ve kız çocuklarının yaşadıkları sorunların halen devam ettiği, özellikle şiddete uğrayan kadınların sığınacakları bir yer bulma konusunda sıkıntı yaşadıklarını ortaya koydu.

SIĞINMA EVLERİ YETERSİZ

Raporda elde edilen bulgulara göre Samsun’da şiddet mağduru kadınların korunması ve desteklenmesine yönelik mekanizmaların başında kadın sığınma evlerinin geldiği belirtilirken, kentte Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü’ne bağlı olarak 2 adet kadın sığınma evi bulunduğuna işaret edildi. Raporda nüfusu 100 binin üzerindeki belediyelerin kadın ve çocuklar için konukevleri açmak zorunda olduklarına işaret edilerek, Samsun’da yerel yönetimlere ve sivil topluma ait sığınma evleri bulunmadığı vurgulandı.

KÖYLERDEKİ KADINLAR BİLMİYOR

Raporda Samsun’da oluşturulan Şiddeti Önleme ve İzlem Merkezi’nin oluşturduğu kurumlararası işbirliğine dayanan hizmet modeli ile Türkiye’de önemli bir örnek oluşturduğu da belirtildi. Ancak ŞÖNİM’in kırsalda yaşayan kadınlar tarafından bilinmediğine dikkat çekilirken, özellikle kırsal alanda tanıtım ve bilgilendirme çalışmaları yapılması gerektiği uyarısı yapıldı.

KAÇARAK EVLENENLER YALNIZLIĞA MAHKUM

Raporda Samsun’da özellikle şiddete karşı korumasız olarak tanımlanan en önemli grubun evden kaçan kızlar ya da evden kaçarak evlenen genç kadınlar olduğuna işaret edildi. Ailenin onayını almadan evlenen bu gruptaki kadınların, evlilikten doğan sıkıntılara tek başlarına mücadele etmek zorunda kaldıklarına dikkat çekilen raporda, sosyal desteklerden ve aile desteğinden mahrum kalan bu kadınların yalnızlığa terk edildikleri belirtildi.

BAŞLIK PARASI KANAYAN YARA

Yerel Eşitlik Eylem Planı ara raporunda vurgulanan en dikkat çekici bulgu ise, Samsun’da artık tamamen ortadan kalktığı sanılan ‘başlık parası’nın halen devam ettiğiyle ilgili. Evlenecek erkeğin veya ailesinin kızın ailesine para veya mal olarak yaptığı ödeme olan ‘başlık parası’nın, Samsun’da kız çocuklarına ve kadınlara yönelik şiddetin bir başka biçimi olarak ortaya çıktığına dikkat çekilen raporda, Samsun’un da içinde bulunduğu Batı Karadeniz’de başlık parası alma oranının yüzde 23.9 olduğu belirtiliyor. Samsun’da özellikle Canik, Vezirköprü, Havza, Ladik, Yakakent, Alaçam, Salıpazarı, Terme ve Ayvacık’ta başlık parası uygulamasının devam ettiği belirtildi.

ÇOCUK GELİNLER SORUNU

Rapora göre Samsun’da ‘çocuk gelin’ler de sıklıkla görülmeye devam ediyor. Erken yaşta evlendirilen kız çocuklarıyla ilgili Vezirköprü, Havza ve Ayvacık’ta bu konuda kurumlar tarafından sık sık eğitim çalışmaları yapıldığı belirtilirken, SYEEP’nda bu sorunun öncelikli olarak ele alınması gerektiği vurgulandı.

MÜLTECİ KADINLARA DİKKAT!

Ara raporda dikkat çeken diğer bir bulgu ise, ülkelerindeki iç savaş nedeniyle Türkiye’ye sığınan ve Samsun’a da gönderilen mülteci kadınlarla ilgili. Özellikle Canik ve İlkadım’da yaşayan sığınmacı kadınların yaşadıkları sorunların ve bunlara ilişkin çözüm yollarının Samsun Yerel Eşitlik Eylem Planı’nda mutlaka yer alması gerektiğine vurgu yapıldı.

ÇOCUK İSTİSMARI SAKLANMADI

Rapora göre kurumlar ve danışma merkezleri tarafından altı çizilen diğer bir nokta ise Samsun’da çocuk istismarı ve ensest vakalarının yaygınlığı. Bu sorunun sıklıkla görüldüğü ilçeler raporda yer alırken, ilgili kurumların yapılması gereken çalışmalar için rehberlik ve danışmanlık hizmetine ihtiyaç duyduklarını belirttikleri vurgulandı. Raporda bu konuda çeşitli faaliyetlerin eylem planına eklenmesi gerektiği vurgulandı.

Son Güncelleme: 28.04.2016 16:58
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.