Havza'da Saman Bereketi

Buğday hasadının bitmesi ile Samsunun Havza ilçesinde samancılarda hareketlilik başladı. Samancılar Havza'da son 10 yılın en çok samanın bu yıl elde edildiğini belirttiler.

Havza'da Saman Bereketi

Buğday hasadının bitmesi ile Samsunun Havza ilçesinde samancılarda hareketlilik başladı. Samancılar Havza'da son 10 yılın en çok samanın bu yıl elde edildiğini belirttiler.

02 Eylül 2015 Çarşamba 15:41
Havza'da Saman Bereketi
 Buğday hasadının bitmesi ile Samsunun Havza ilçesinde samancılarda hareketlilik başladı. Samancılar Havza'da son 10 yılın  en çok samanın bu yıl elde edildiğini belirttiler.

Hasat döneminin bitmesi ile birlikte Havza'da samancılarda hareketlilik başladı. Geçen yıllara göre bu  yıl piyasada daha fazla saman olması saman fiyatlarını normal sevilerde tutmakta. Bu yıl Havza'da samanın tonu kalitesine göre 100,00 ile 130.00 lira arasında değişmekte. Fiğ samanı ise 250 .00 lira.

Karadenize ve İstanbul, Sakarya ve çevrelerine saman gönderdiklerini belirten Samancı Ramzan Şenkal bu yıl saman fiyatlarının normal seviyelerde olduğunu belirtti. Şenkal; "Bu yıl saman fiyatı  100.00 ila 130.00 lira arasında.  Ayrıca bu yıl son 10 içerisindeki en çok saman üretimi gerçekleşti. Bu da fiyatların normal sevilerde kalmasına etken. Daha şimdiden yaklaşık 2 bin saman alımı gerçekleştirdik. Havza samanı özellikle Karadeniz'de rağbet görmekte. Bunlara ilaveten Havza'dan İstanbul ve Sakarya bölgelerine de saman sevkiyatı yapmaktayız." dedi.

İlçede uzun yıllardır samancılık yapan Samancı Arif Acar yapmış olduğu açıklamalarda Havza’dan Rize’ye kadar Karadeniz’deki illere saman gittiğini, fakat son yıllarda doğu illerinin saman piyasasına girmesi ile Havza samanına rağbetin azalttığına dikkat çekerek “Bu sene ilçemizde ve diğer bölgelerde saman bol olduğu için para yapmıyor. Bu yüzdende bir çok üretici saman yapmamaktadır. Kıyılmış saman yerine çoğu üretici samanlarını hasat haliyle getirmekte olup bu da samancılara ek girdi maliyeti getirmektedir. 150-160 lira aldığımız saman 250-260 lira arası alıcı bulmaktadır.” dedi.

Saman Fiyatları Artabilir

Üç yıl önce saman fiyatlarının çok yüksek gitmesi nedeni hayvancılığın olumsuz etkilendiğini belirten Acar: “Bu gün geldiğimiz noktada iki yıl öncesinde yüksek saman fiyatının sıkıntılarını yaşamaktayız. O zaman artan maliyetler nedeni ile bölgede hayvancılık bitme noktasına geldi. Bölgede besicilik yapan üreticilerin bir çoğu ya hayvan sayılarını azalttı yada tamamen bıraktı. Buda Samancıları olumsuz etkiledi. Bu sene samanın bol olup para yapmaması nedeniyle kimse saman yapmamaktadır. Fakat havaların yağmasıyla birlikte saman fiyatlarında büyük bir artış yaşanacağı kanaatindeyiz, zira çoğu çiftçi samanlık sapı tarlasında bırakıp işlememektedir.” Dedi.

Son Güncelleme: 02.09.2015 15:42
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Netin 2018-07-07 22:29:44

Donunekadar pires